Close

Katarina Jagellonica

Katarina Jagellonica

I år, sommaren 2019, är det 450 år sedan Katarina Jagellonica, en polsk prinsessa ingift i Vasaätten, kröntes till Sveriges drottning.

Ångfartyget Mariefred ” Maja” gör nu i år sin 117:e säsong på sträckan Stockholm- Mariefred. För många turister, Mariefredsbesökare, historieintresserade är en båttur med fartyget en självklarhet, en efterlängtad sommarutflykt och en sann sommarglädje. En upplevelse i särdrag! På Mälaren i 3,5 timmar får passageraren möjlighet att titta på vackra landskap, promenera på ångbåten, äta i restaurangen eller handla i cafeterian.

Våren 1569 kröntes Katarina Jagellonica till Sveriges drottning. Katarina Jagellonica åkte själv den här sträckan för 456 år sedan från Stockholm till Mariefred för att sedan sitta fången på Gripsholms slott i fyra år tillsammans med sin make hertig Johan, Gustav Vasas näst äldste son.
På Ångfartyget Mariefred den 23 juni 2019 kommer Katarina Jagellonica vara ombord, gestaltad av Victoria Enefors, där passagerarna kommer får möjlighet att samtala med drottningen och får titta på hennes klänning.
Gör samma resa med båt som Katarina Jagellonica gjorde hösten 1563. Åk med ångfartyget Mariefred till Mariefred den 23 juni och ta del av en fascinerande historia om Katarina Jagellonica, om Vasaätten och Gripsholms slott.

Mariefredsbåten och Katarina Jagellonica

Katarina Jagellonica, i Victoria Enefors gestalt, och ångfartyget Mariefreds befälhavare Claes Insulander.